Space-Lab Cinema Nights

To SpaceLab συνεχίζει τις προβολές ταινιών ανεξάρτητου κινηματογράφου και μας παρουσιάζει δύο δυναμικές ηρωίδες, από διαφορετικές ηπείρους καθώς μας παρασύρει μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και της μουσικής σε νέες διαδρομές.
Ενδιαφέροντες προσωπικότητες μας συστήνονται και μας προσκαλούν ως συνοδοιπόρους τους σε πορείες, καθοριστικές για την ατομική τους εξέλιξη. Κοινός παρονομαστής ένα προσωπικό ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργίας.
Η Ανιές Βαρντά παρέα με τον Γάλλο εικαστικό JR και το φορτηγάκι του διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο φωτογραφίζοντας «Πρόσωπα & ιστορίες» ντόπιων ανθρώπων που τοποθετούν σε τοίχους σπιτιών, αχυρώνες, εργοστάσια ακόμα και τρένα, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν.
Σε μία άλλη ήπειρο νότια της Ευρώπης, λίγο μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης βρίσκεται η Φάρα, ένα κορίτσι 18 χρονών παθιασμένο για τη ζωή η οποία τραγουδάει χρησιμοποιώντας πολιτικό στίχο, αναδεικνύει την κατάσταση της πατρίδας της, και τοποθετείται απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα και την οικογένειά της. Η ταινία «Με τα μάτια Ανοιχτά» χρησιμοποιεί εμπνευσμένα τη μουσική ως προνομιακό σεναριακό όχημα.
Κινηματογραφικές ιστορίες, μαγευτικές εικόνες και ταξιδιάρικες μουσικές μας υπενθυμίζουν τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης. Ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας, φύλου, κοινωνικού επιπέδου, η τέχνη σε κάθε της μορφή μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την προσωπική μας εξέλιξη.
Παρέα με τον Απόστολο Καρακάση, Σκηνοθέτη Ντοκιμαντέρ, και τη Δάφνη Τραγάκη, Εθνομουσικολόγο, συζητάμε για θέματα που θίγονται στις ταινίες των εμβληματικών δημιουργών.
Σε συνεργασία με την εταιρία διανομής “Οne from the heart”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
19.00: Προβολή ταινίας «Με τα μάτια ανοιχτά»
Συζήτηση με τη Δάφνη Τραγάκη, Εθνομουσικολόγο
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου
19.00: Προβολή ταινίας «Πρόσωπα & ιστορίες»
Συζήτηση με τον Απόστολο Καρακάση, Σκηνοθέτη Ντοκιμαντέρ
Tιμή εισιτηρίου: €5,00
Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30
Λίγα λόγια για τις ταινίες
Με τα μάτια ανοιχτά
Λίγο πριν την «Επανάσταση των Γιασεμιών» το 2010 που έβαλε τέλος στη δικτατορία 33 χρόνων στην Τυνησία και οδήγησε στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, το δυναμικά αφοσιωμένο ντεμπούτο της Λέιλα Μπουζίντ τραβάει την προσοχή όχι μόνο για τον τρόπο που μιλάει για το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα της, αλλά και για το πώς απεικονίζει το δύσκολο πέρασμα της πρωταγωνίστριας από την επαναστατική εφηβεία σε μια πιο προσεκτική και αποδεκτή ενηλικίωση.
Μια νέα γυναίκα στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης παλεύει ενάντια στο συντηρητισμό της οικογένειας και της κοινωνίας καθώς θέλει να γίνει τραγουδίστρια, στο εντυπωσιακό ντεμπούτο της Λέιλα Μπουζίντ (βοηθός του Αμπντελατίφ Κεσίς στη Ζωή της Αντέλ) «Με τα Μάτια Ανοιχτά». Απεικονίζοντας με σαφήνεια την ατμόσφαιρα φόβου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μπεν Αλί στην Τυνησία, αυτό το καταπληκτικά φτιαγμένο δράμα δίνει φωνή στη νιότη που νιώθει ελεύθερη παρά τις διάφορες μορφές επιτήρησης, από τη σεξουαλική ως την πολιτική. Επιδεικνύοντας μια φανταστική ερμηνεία από την πρωτοεμφανιζόμενη Μπάγια Μεντχαφέρ, με γοητευτικές συνθέσεις από τον μουσικό Κιγιάμ Αλλαμί, η ταινία «Με τα Μάτια Ανοιχτά» μας παρουσιάζει πολλαπλά νέα ταλέντα.
Πρόσωπα & ιστορίες
H θρυλική 89χρονη σκηνοθέτης Ανιές Βαρντά, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ, και ο διεθνώς αναγνωρισμένος 33χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR συνεργάστηκαν στη σκηνοθεσία αυτού του μαγευτικού οδοιπορικού που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου. Συγγενικές ψυχές, η Βαρντά και ο JR μοιράζονται το πάθος για τις εικόνες και πώς αυτές δημιουργούνται, παρουσιάζονται και μοιράζονται.
Σε αυτό το γεμάτο ζωντάνια ντοκιμαντέρ οι δυο τους διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο, συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και τυπώνουν τα πορτρέτα τους σε πολύ μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες αυτές τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών. Το αποτέλεσμα είναι μια αξιοθαύμαστη, δημιουργία που συνδέει τους ανθρώπους με το τοπίο στο οποίο ζουν και ταυτόχρονα φτιάχνει και ένα χώρο στον ίδιο τόπο και για τον καλλιτέχνη.
Η ταινία «Πρόσωπα & Ιστορίες» καταγράφει αυτές τις ζεστές και απρόβλεπτες συναντήσεις και το αποτύπωμα που αφήνουν, καθώς και τη φιλία που ολοένα και δυναμώνει ανάμεσα στους δυο σκηνοθέτες που όσο ταξιδεύουν εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον.